Over Care for Women

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Al 20 jaar de grootste specialistische organisatie in Nederland op het gebied van vrouwen en hormonen. Ruim 100 vestigingen door het hele land heen waar al meer dan 200.000 vrouwen geholpen zijn met hun klachten. Een klanttevredenheid van 8,3 en een aanbeveling percentage van 92%.

Dat is Care for Women.

Het ontstaan van Care for Women

In 1998 werd Care for Women opgericht door Catherine Martens. Een jaar eerder werd bij haar moeder borstkanker vastgesteld. Tegelijkertijd zat haar moeder in de overgang. De woorden die haar moeder hoorde waren: “Dat gaat vanzelf wel voorbij”. Hier kon ze het mee doen.

Catherine vond het lastig om haar moeder zo te zien strijden met klachten die niemand leek te begrijpen. Vanaf dat moment is ze zich gaan verdiepen in de overgang. Hoewel er in die tijd nog maar weinig bekend was over de overgang, ging ze door met haar onderzoek. Aan de hand van haar opleiding als verpleegkundige en wat ze leerde over de overgang & hormonen heeft ze haar eerste boek geschreven: ‘Leidraad voor de overgang’. Hierin werd besproken wat vrouwen zelf kunnen doen tegen overgangsklachten aan de hand van zowel de reguliere als de alternatieve geneeskunde.

Vanaf daar ging het steeds sneller. Al snel opende Catherine haar eigen praktijk, publiceerde ze een tweede boek en ontwikkelde ze de eerste CRKBO erkende opleiding tot overgangsconsulente. Een paar jaar later heeft ze deze verbreed naar een opleiding op het gebied van ook andere hormonale klachten, zoals menstruatieklachten, PMS en PMDD. Hier is ook het beroep Care for Women specialiste uit ontstaan.

Catherine van Heest

Betere zorg voor allé vrouwen

Catherine probeert langzaam maar zeker begrip te creëren voor hormonale problemen en klachten, zeker aangezien deze nog vaak gebagatelliseerd worden.

Het maakt mij nog steeds boos. Gemiddeld duurt de overgang 7 tot 10 jaar en 80% van de vrouwen krijgt te maken met overgangsklachten, zoals opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, gewrichtspijn en nog veel meer. Bij PMS en PMDD is het nog erger. Vrouwen hebben hier jaren lang iedere maand klachten van. Zodra wij hoofdpijn ervaren is het gebruikelijk om paracetamol te nemen. Overgangsklachten en menstruatieklachten moeten gewoon geaccepteerd worden, omdat er gezegd wordt dat het er nou eenmaal bij hoort. Ik vind dit onbegrijpelijk. Deze onderschattingen komen ook voor bij andere zaken, zoals schildklierproblemen, spierpijn, migraine, vermoeidheid, stress en zwaarmoedigheid. Ik vind het erg jammer dat ik nog steeds van vrouwen hoor dat zij zich niet gehoord voelen. Zeker omdat blijkt dat er vaak een goede oplossing te vinden is voor de klachten die vrouwen ervaren. Ook hoor ik dat veel vrouwen de reguliere geneeskunde willen combineren met de alternatieve geneeswijze. Een goed idee, omdat dit vaak leidt tot nog beter resultaat. Daarom vond ik het belangrijk dat alle Care for Women specialisten zijn opgeleid vanuit beide geneeswijzen.“

Ondanks het feit dat er al veel stappen zijn gezet in de gezondheidszorg voor vrouwen, ziet Catherine er nog verbeterpunten in. Ze hoopt hier een bijdrage aan te kunnen leveren door de opleiding uit te blijven breiden en zo een betere kennisoverdracht en samenwerking neer te zetten. Hierbij is de kennis die de specialisten opdoen over overgangsklachten en andere hormonale klachten, zoals PMS en PMDD, natuurlijk essentieel. Maar er wordt ook behandeld hoe cliënten zich gehoord kunnen voelen en hun eigen voorkeuren en wensen aan kunnen geven. Op deze manier hoopt de specialiste van Care for Women de best mogelijke zorg te kunnen verlenen.

Consulten bij een Care for Women specialiste worden inmiddels door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Ook zij erkennen namelijk de effectiviteit van de behandelingen. Wel is het afhankelijk van de aanvullende verzekering die je hebt. Je eigen risico is hierop niet van toepassing.